חזרתי השבוע מהפירנאים הספרדים, שם הלכתי את מסלול ה GR11.
ראשית אני רוצה להודות לאנשי הפורום שנתנו לי מידע שימושי בזמן הקצר שהיה לי לתכנן את הטיול.
הייתי שמח להחזיר טובה ולספק מידע למי שמעוניין בשביל טיול באיזור או סתם סקרנות.
מתן.
מסלול ה GR 11 בפירנאים הספרדים.
כללי:
רכס הפירנאים משתרע לאורך הגבול הצפון מזרחי עם צרפת בין האוקיאנוס האטלנטי במערב לים התיכון במזרח. אורך הרכס בקו אווירי הוא בערך 450 ק"מ. הפסגות הגבוהות מתנשאות מעל 3000 מ'. ישנם שלושה מסלולים שנמשכים לאורך הרכס מהאטלנטי לים התיכון. ה GR11 בצד הספרדי, GR10 בצד הצרפתי וה HRP - high route Pyrenees) שהוא שילוב של מסלולים שונים משתי המדינות ומדלג בינהן על קו פרשת המים.
ה 11GR למיטב הבנתי, כיוון שלא עשיתי את השניים האחרים, הוא מתון יותר מבחינת שינויי הגובה ומזג האויר בו נוח יותר וצפוי.
אורכו של ה 11 GR הוא 850 ק"מ מהאוקיאנוס האטלנטי לים התיכון. נהוג לעשות את המסלול בכחמישים ימים. אני לא עשיתי את כולו, עשיתי קטע של 550 ק"מ פחות או יותר באמצע מעיירה בשם רונססווייס, בקרבת העיר פמפלונה עד העיר פוויצ'רדה, כשלושה ימי הליכה אחרי מדינת אנדורה הקטנטנה שגם אותה חוצים בדרך.
עונה:
העונה הטובה ביותר לעשות את המסלול היא בקיץ, החל מאמצע יוני ועד אמצע ספטמבר. עד אמצע יוני ייתכן שה'פאסים' הגבוהים שמעל 2500 מ עדיין יהיו מכוסים בשלג ולא יתאפשר לעבור בהם, אחרי ספטמבר כבר עלול להיות קר. בחודשי יולי- אוגוסט הימים ארוכים (אור מ 6 בבוקר עד 10 בערב) ומזג האוויר נוח מאוד, הימים חמים, אפילו חמים מידי לפעמים והלילות קרירים אך הטמפרטורה כמעט ולא יורדת מתחת לאפס בגבהים בהם עובר המסלול (1000- 2700 מ). בשישה שבועות שביליתי בהרים היו לי ארבעה לילות גשומים, שניים מהם סופות ברקים מחרידות ובמשך היום קרה רק פעם אחת שירד גשם משך כל היום ופעמים ספורות שטיפטף. באיזור חבל הבסקים במערב יש ערפל לעיתים קרובות.
ניווט:
המסלול מסומן לכן אורכו בדומה לסימוני השבילים בארץ בצבעים אדום-לבן, בנוסף ישנם מספר ספרי דרך שעוזרים מאוד בניווט וגם בתכנון והתנהלות במסלול. אני השתמשתי בספר בהוצאת סיסרון "through the Spanish Pyrenees" , ואני ממליץ עליו בחום. לא ניתן להשיג אותו בארץ, אני הזמנתי אותו באינטרנט. בנוסף ניתן לקנות בספרד מפות טיולים טופוגרפיות של הפירנאים בקני מידה שונים 1:50,000 1:40,000 ו 1:25,000
בספרד ניתן גם לרכוש סט מפות בקנה מידה של 1:40,000 שמיועד במיוחד ל GR11 וכולל רק את הנתיב של המסלול ומחולק לדפים בגודל קטן מעט מ A4 ומחולק כך שלכל יום יש דף (שמי שסופר כל מיליגרם יכול לזרוק כבל יום את הדף של היום הקודם). הסט מגיע עם ספר דרך בספרדית.
אני עצמי השתמשתי בספר של סיסרון ומפות 1:50,000, כמעט שלא נאלצתי לפתוח את המפות, הסימונים וסיפור הדרך בספר בדרך כלל עשו את העבודה.
*מומלץ מאוד לחרוג מהמסלול ולעשות טיולי יום לפסגות.
לינה:
ישנם שלושה סוגים עיקריים של מקומות לינה
1)בקתות בתשלום הנקראים 'רפוחיו', אלה הן מעין אכסניות בבעלות פרטית בדרך כלל, הלינה היא בחדרים משותפים (דורמיטרי) והם מספקים ארוחת ערב חמה וארוחת בוקר ולעיתים גם חבילת פיקניק לארוחת צהריים. המחיר ללילה למיטה הוא 12-15 יורו לאדם ועם ארוחות 30-40 יורו לאדם.
2) סוג נוסף של מקום לינה הם בקתות לא מאוישות שנקראות 'רפוחיו ליברה', אלה הן בקתות המיועדות למטיילים, רובן פשוטות מאוד וכוללות דרגש לשינה ובדרך כלל גם אח עצים וחלקן מושקעות עם מזרונים, שמיכות, מטבחון, ערכת עזרה ראשונה וכו'.
3) אפשרות שלישית והנפוצה ביותר היא לינה באוהל. תיאורתית ניתן לעשות את המסלול בלי אוהל, אבל זה לא כל כך מעשי ומאוד מגביל בגלל מיקומי הבקתות . אני לא פגשתי אף אחד שעשה את המסלול ללא אוהל. כעיקרון יש איסור גורף על לינה באוהל שלא בחניון המיועד לכך. הסיבה לכך היא למנוע ממשפחות להקים מאהלים גדולים ורועשים. למטיילים עם אוהל קטן בדרך כלל לא עושים בעיות אבל מומלץ לא להקים אוהל במקום בולט מידי ולא בשעה מוקדמת מידי כדי לא להתגרות בפקחים.
*כאשר עוברים בעיירה או כפר ניתן גם למצוא בדרך כלל מלון ולעיתים גם אתר קמפינג בתשלום
אוכל ומים במסלול:
אני לא השתמשתי בשרותי האוכל ברפוחיו-אים ובישלתי וסחבתי את כל האוכל שלי. לא הייתי צריך לסחוב אוכל ליותר משישה ימים וגם זה בגלל שהלכתי לאט. רוב נקודות האספקה הן מכולות קטנות בכפרים קטנים והמבחר בהן קטן. הדברים הנפוצים שתמיד יכולתי למצוא הם ארוחות פסטה ואורז להכנה מהירה, נקניקים מעושנים, לחם, חלב מרוכז, פירות יבשים, אגוזים. כמעט ולא ניתן למצוא מוצרים בסגנון מוזלי וקוואקר לארוחת בוקר , התחליף שמצאתי היה דייסת דגנים לתינוקות- עשה את העבודה.
מים נקיים יש בכל מקום והרבה, אני ראיתי אנשים שמטיילים עם כוס... ישנם ימים אחדים בהם צריך לסחוב מים לרוב היום. פעמיים בלבד קרה שהחלטתי לטהר את מי השתייה שלי אבל כל אחד ושיקוליו.
הליכה:
כיוון שמעולם לא הלכתי מסלול בקנה מידה דומה, מבחינת אורך, קשה לי להאריך את רמת הקושי של המסלול. אורך הימים על פי ספר הדרך הם בין 15- 30 ק"מ והפרשי הגובה ליום הם 600-1600 מטרים. הפרשי הגובה משפיעים על הקושי יותר מאשר המרחק, הימים היותר קשים הם דווקא הקצרים יותר שבהם עולים ויורדים 1500-1900 מטרים. אני יכול להעיד על עצמי שאני שוקל פחות משישים קילו ואני לא חזק במיוחד, עם תיק במשקל 16-21 קילו ולא היה נורא בכלל, כמובן אחרי שמתרגלים להליכה.
אני הלכתי לאט יחסית וקיצרתי ימים ארוכים ואחת לשבוע עשיתי יום מנוחה. בדיעבד כשאני כבר מכיר את היכולות שלי יותר טוב יכולתי להתקדם יותר מהר.
ציוד/ משקל:
כמו ישראלי טוב סחבתי כמובן יותר מכל אחד אחר שפגשתי במסלול. התיק שלי עם אוכל לחמישה- שישה ימים שקל 21 ק"ג. בלי אוכל 16 ק"ג. רוב האנשים סוחבים 13-15 ק"ג. עם הציוד המתאים אפשר גם להגיע ל 11 ק"ג.
הסיבות למשקל הגבוה היו שנערכתי למזג אויר קר יותר וגשום יותר משהיה צורך, הלכתי לבד, הציוד הבסיסי שלי כבד יחסית לציוד חדיש יותר שקיים היום.
נוף:
מדהים ומפתיע לכל אורך המסלול, לפחות בקטע שעשיתי. בגבהים הנמוכים עוברים בעיירות ציוריות וכפרים קטנים שכמעט ולא השתנו מאז ימי הביניים ובינהן איזורי מרעה של בקר ואחו ירוק ויערות אורנים בסגנון פטר והזאב... ככל שמטפסים בגובה הנוף נהיה קיצוני יותר, פסגות מושלגות, אגמים גבוהים, קרחונים ומצוקי גרניט וגיר. הפריחה בעונת הקיץ היא מדהימה, מגוון הפרחים הוא אדיר.
מתן
נערך ע"י מנהל יום שני 28 ספטמבר 2015 18:53:27(UTC)
| סיבה: הגדלת פונט לנוחות הקוראים