אני פותח כאן פתיל שמקווה שיגדל, בנושא: מתכוני אוכל בשטח. המטרה - להציע חלופות לאריזות המזון המהיר של "רק הוסף מיים" ('חמים וטעים'), שבעיקר לא מספק לגוף מה שצריך בהליכה ארוכה (ועלול לפגוע בכושר וביכולות שלנו), גם כבד לנשיאה, גם יקר למדי, במיוחד בטיול ארוך, גם מלא בכל מיני חמרים משמרים וכו', וגם האריזות מזהמות.
מקווה שתתרמו כאן מתכונים מוכחים, והמטרה להראות שניתן לטייל ולאכול בצורה טובה, קלה לנשיאה, טעימה ובריאותית יחסית - לא כמזון בריאות אלא מבחינת היחס בין מרכיבי המזון (כמות פחמימות, קצת שומנים, מינרלים וכו') , גם בטיול רגלי, וגם בטיול רגלי ארוך. אם תחשבו על זה, תגלו שאת רוב האוכל החמים והטעים שקונים מוכן, ניתן לעשות במקום, בצורה יותר משביעה, ובערך קלורי ובריאותי טוב בהרבה.
מטבע הדברים מתמקדים בארוחה הגדולה (ערב). יוצא מהנחה שיש לפחות סיר,(רצוי ניתן לכיסוי) או מחבת, או שכיסוי הסיר הוא גם מחבת {וגם צלחת} שזה האידיאלי בעיני.
המתכונים צריכים להתאים גם לבישול בגזייה \ בנזינייה \ כהליה, וגם לאש פתוחה. מתכון סטנדרטי רצוי כמות ל- 2 אנשים רעבים.
עקרונות:
בארוחת ערב טיפוסית שלי בטיול, מנת הפתיחה לרוב נוזלית ומהירה יחסית, גם לעידוד הנפש, גם למלא לרגע את הבטן הנוהמת, להחזיר לגוף כוח מהר ולאושש אותו מהיום הארוך, וגם כחימום אם קר. אז יש כוח לגמור להקים מחנה בסיום האור, ואחר כך יש זמן לבישול המנה העיקרית בניחותא, כשהרעב כבר שכך קצת והבהילות יורדת.
המנה העיקרית מרובת פחמימות, להחזיר לגוף קלוריות ולבנות מחדש שרירים - כל זמן שאלה לא "קלוריות ריקות". אלמנט של חלבונים, גם לבניין שריר וכו', וגם לחימום הגוף בלילה (חלבון יוצר חום רב יותר בפירוק) . קצת מלח, שלרוב במילא מצוי באוכל, לפיצוי על הזעה. רצוי מרכיבים המתאימים לכמה מאכלים (כמו אבקת מרק עוף, או אורז).
קינוח, אם יש, זה צ'ופר. אחרי הכל באנו לטייל, לא למסעדת מישלן, אבל אפשר לעשות קינוחים חביבים בשביל הכיף.
המידות בהן אני משתמש: 1 כוס = 180 מ"ל נוזל = 3 חפנים נדיבים (אורז, עדשים, קוסקוס וכו').
מנת פתיחה מהירה למטייל עייף רעב וקפוא : מרק עם איטריות אורז. (זמן הכנה כולל כ- 10 דקות או פחות, תלוי במהירות הרתחת המיים).
מצרכים: מרק עוף אמיתי, אני אישית מעדיף של תלמה - הכי טעים. אם אתם לא צמחונים אל תתפתו לחיקויים "בטעם עוף", חבל על הכסף.
- רבע אריזת אטריות אורז של "וילי פוד", ניתן להשיג בסופרים, כ- 4 ש"ח ליחידה המכילה כ- 4 מנות.
- מכינים מרק עוף לפי ההוראות או 2 כפות מרק ל- חצי ליטר מים, אם אתם לבד צמצמו בהתאם.
- כשמוכן, מורידים מהאש, מוסיפים שמינית (רבע מחולק לחצי) חבילה אטריות (הן מחולקות למנות כאלה שקל להפריד), כך שפני המרק יעברו את האטריות ויכסו אותן.
- מחכים 4 דקות (או עד שהאטריות רכות לגמרי), ובתיאבון.
* אם אין אטריות אורז, זורקים חופן אורז למי המרק לפני ההכנה, ומבשלים כרגיל עד שהאורז מתרכך.
מרק עדשים אדומות (זמן הכנה כולל: כ25 דקות, מתוך זה כעשרים דקות זמן בישול)
מצרכים: חצי כוס או 2 חפנים עדשים אדומות, חצי בצל, קצת שמן זית, מלח, פלפל.
- מטגנים הבצל חתוך לחצאי סהר, כשמזהיב מוסיפים העדשים לטיגון קצר, מוסיפים המיים, מבשלים 20 דקות על אש קטנה, מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. בתיאבון.
מרק בצל , או: מרק פטריות (זמן הכנה כולל כ- 25 דקות, מתוך זה 20 ד' זמן בישול)
מצרכים: חצי בצל לאדם, מיים, מלח, פלפל גרוס טרי.
אופציה: עם גבינה צהובה.
קוצצים הבצל לרבעי סהר, מטגנים בשמן זית עד שיזהיב. מוסיפים מיים ביחס 1: 1.5 - על כל כוס בצל כוס וחצי מיים. אם עברתם דרך מקום יישוב, והצטיידתם באותו יום - ניתן להמיר חלק מהמיים (עד 50%) ביין לבן, או בחלב. מבשלים 20 ד' על אש נמוכה, שלא ירתח אבל יבעבע בשוליים. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם. בתיאבון.
לגבינה: הוסיפו גבינה מפוררת (מפוררים באצבעות, אם אתם אוהבים גבינה קשה עזת טעם בארוחות הבוקר - אידיאלי), או צהובה - רצוי פרמזן, טל העמק וכו' -פתיתים \ חתוכה לפרוסה דקה ככל האפשר, לתוך כוס המרק שלכם. למהדרין: קלו פרוסת לחם על מדורה, שמים חצי טוסט במרק, ועל זה שמים את הגבינה.
למרק פטריות - כנ"ל רק בלי היין, אפשר עם חלב, אפשר לערבב פטריות ובצל. לא נהוג פטריות עם גבינה צהובה אבל טעים על טוסט או הטוסט שבור בתור קרוטונים.
קוסקוס , או אורז -עם נקניק, שום ובצל מטוגן.
----- ל- 2 אנשים רעבים ------
מצרכים: אבקת מרק עוף, קוסקוס, אורז, {אופציה לקינואה או קטניות דומות - מאריך זמן הבישול בהרבה}, קצת שמן או שמן זיית, נקניק (קבנוס, סלמי מפולפל, או כל נקניק יבש יחסית אחר) כ- 25 גרם ומעלה, חצי בצל לפחות, 3-4 שיני שום, קצת מלח, פלפל שחור גרוס.
אופציה לשיפור: צמחי תבלין מהשטח.
- מכינים מרק עוף מכ- 2 כפות מרק עוף אמיתי תלמה ל- 1 ליטר מיים. (וישר שותים חצי
...)
- במקביל, לפני או אחרי: חותכים בצל לאורך לשניים. את החצאים פורסים ל פרוסות "חצאי ירח", בעובי של 1\3 ס"מ בערך (או בערך חצי רוחב של אצבע). מטגנים בשמן. אחרי כמה זמן, כשצבע הבצל מתחיל להשתנות, מוסיפים את הנקניק חתוך לריבועים של חצי על חצי ס"מ בערך, (או פרוסות קבנוס, לא דקות מידי), ואת שיני השום חתוכות לפחות לחצאי -רבעים או פחות, כמיטב היכולת. מנמיכים האש ומחכים שהבצל יזהיב. בוחשים מידי פעם.
מוסיפים למרק 3\4 כוס ( 125 - 150 גרם) קוסקוס, או 5- 4 חפני אורז (על כל כוס אורז, 2 עד 2.5 כוסות נוזל, לבחוש מידי פעם, על אש נמוכה. רצוי לכסות, אם לא - לא נורא כל זמן שעוקבים מקרוב, בוחשים הרבה ומוסיפים קצת נוזל כשצריך).
אם קוסקוס - מוסיפים מייד את הבצל וכו', מערבבים, מכסים, מחכים 5 דקות, מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם, ומחכים עוד 2-3 דקות שהכל ייספג:
- אם אורז, מבשלים האורז כ- 20 דקות, מערבבים מידי פעם, כשמראה סימנים וטעם של כמעט מוכן, מוסיפים הבצל וכו'. מערבבים, מחכים שהאורז יהיה מוכן, מוסיפים מלח פלפל לפי הטעם.
מג'דרה (זמן הכנה: כ- 40 דקות).
מצרכים: חופן עדשים ירוקות, 3 חפני אורז, חצי בצל (לפחות), כף שמן זית, מלח, פלפל גרוס.
- שמים העדשים בכ- חצי ליטר מים. אם עוד לא הקמתם מדורה, התחילו בזה - העדשים יספגו מים וזמן הבישול יתקצר.
מבשלים העדשים, רצוי על מדורה, כ- 20 דקות. בינתיים (או לפני, אם יש רק סיר), חותכים הבצל לאורך לחצי, פורסים ל"חצאי ירח", ומבשלים בשמן עד שיזהיב. שמים בצד.
אחרי 20 דקות, מוסיפים האורז. מכסים, מבשלים על אש נמוכה, מערבבים וטועמים מידי פעם. כשמוכן, מוסיפים הבצל, מלח ופלפל לפי הטעם, ובתיאבון.
פתיתי פסטה עם ...(בצל, או טופינג אחר)
"טופינג" הוא מונח מהמזרח המשמש תיאור לאלף ואחד הדברים שאפשר לשים על אורז. בהשאלה, ניתן להכין פתיתי פסטה ("פתיתים") ולשים עליהם בצל מטוגן, או פטריות ובצל או רק פטריות, או ריבועי פלפל קלוי עם עגבניות מיובשות מושרות במיים, או פטריות מיובשות שהושרו במיים, נחתכו וטוגנו - חלקן מאוד ארומטיות ומספיק מעט לתיבול חזק, או קצת גבינת דאנאבלו או גליל מפוררת.
tzurlis39194.9613194444