אירי כתב/ה:אפשר לכמת את החיסכון במספרים?
אני בספק אם מישהו אי פעם חקר ברצינות את הנושא, לפחות לא בתצורה של גזייה בשטח.
אבל זה לא משנה. כימות שכזה יהיה די מיותר.
ראשית, מדובר פה במספר מצבים: מצב אידיאלי בו אין רוח צד כלל ומצבים לא אידיאליים בהם ישנה רוח צד במהירויות שונות.
כל זה בהנחה שמדובר על גזייה "רגילה" ובהתאם לכך, סיר יחסית קטן ולא איזו כירת בישול מטורפת שבין כה וכה לא נרצה לסחוב על גבנו.
גם את המקרה בו ישנה רוח צד ניתן לחלק למספר מקרי משנה עיקריים בהם ישנה רוח זוויתית, רוח במהירויות משתנות וכו'.
גם זה חסר משמעות מכיוון שלצורך העניין, נתייחס למצב הכי גרוע בו ישנה רוח חזקה מדי אשר מסיטה את הלהבה כליל מהסיר.
כפי שכל מטייל מתחיל יודע, מספיקה רוח לא חזקה במיוחד כדי לדפוק לך את הבישול.
גם אם לא יודעים זאת מנסיון, לא קשה לשער זאת מפני שמדובר בציוד בישול המתאים לשטח. כלומר קל, פשוט, בעל הספקים צנועים וכן הלאה.
כך שמובן מאליו שלגזייה, אפילו מקצועית, אין יכולת התמודדות עם רוח. ציוד שכזה פשוט לא מסוגל לייצר להבה מספיק מרוכזת ובהספק מספיק גדול ואם כן, הוא היה כבד וגדול מדי וצורך כמויות רבות של דלק.
מכאן שבכל מקרה, עלינו להיערך לרוח כלשהי בעת בישול בשטח ולכן אני יוצא מנקודת הנחה שכל אחד כאן מצא עצמו לפחות פעם אחת רעב ומקלל את אדון הרוחות בעודו רוכן נואשות מעל סיר הבישול ומאלתר מגן רוח כלשהו.
מה שמביא אותנו למקרה האידיאלי בו אין רוח צד, כלומר מצב בו הבישול לא מופרע עקב אילוצים חיצוניים.
השיקול המנחה אותנו במקרה זה הוא מיקסום יעילות הבישול (חסכון של דלק וזמן) ולכן נשאלת השאלה האם "שרוול" יעזור לנו במשהו.
התשובה האינטואיטיבית היא כן, מהסיבה הפשוטה שמובן מאליו שחלק מהחום הנוצר מתפזר לצדי הסיר וכמה שהסיר לא יהיה רחב, עדיין מדובר בהפסדים מפני שאנו שואפים לרכז את חום הלהבה כלפי מעלה ולא לצדדים (בנוסף, בישול על סיר רחב מדי לא יהיה יעיל כלל, אבל זה כבר סיפור אחר. ראו ההנחה המפורטת בפסקה הראשונה).
מבחינה הנדסית, מספיק שהשרוול ישפר את יעילות החימום באחוזים בודדים (נניח 5%) בכדי שייחשב למשתלם.
מהבחינה היותר מעשית, מכיוון שמדובר בתנאי שטח שמראש כוללים בתוכם תנאי אי ודאות והפסדים נוספים ולא צפויים (קרקע לא ישרה, מגן רוח לא אידיאלי, תקלות בגזייה עצמה), יש להניח ששרוול כזה ישפר לא מעט את יעילות הבישול.
הערכה בשקל - שיפור של בין 10 ל-20 אחוז.
כל זה בתנאי ש"מחירו" של אותו שרוול משתלם לנו. עבור מטיילים "מחיר" = משקל.
למיטב ידיעתי יש כיום שרוולים המתלבשים על הגזייה והסיר, או לחילופין מתקן בו הסיר עצמו מגיע עם שרוול העוטף את הגזייה כליל והופך את כל העסק ליחידת בישול אינטגרלית ומגניבה ביותר השוקלת באותם סדרי גדול כמו ציוד בישול פחות מתוחכם.
ראיתי את זה פעם באיזשהו אתר ואולי אמצא תמונה להמחשה בהמשך. זה נראה כמו גליל אחיד וסגור אשר בתחתיתו (ובתוכו בעצם) ממוקמת הגזייה וחלקו העליון מהווה סיר דמוי ספל גדול הסגור במכסה.
לסיכום החפירה: אם מוצאים כזה פטנט והוא לא שוקל יותר מדי, שווה לנסות.
אבל אם לא מוצאים... ובכן, הסתדרנו עד עכשיו... כנראה שנשרוד גם בלעדיו.
שבת שלום.