TMB בסוף אוקטובר (20-27/10/2017) - 8 ימי הליכה
חלוקת מסלול (לינות)
1) Les Contamines (דירה דרך Airbnb במחיר 40 אירו).
2) Refuge de la Croix du Bonhomm (חדר חורף מעולה. קמין עם חדר עצים להסקה. גז לבישול, מיטות בסמוך לקמין. 10 אירו דמי שימוש).
3) Refuge La Casermetta (חדר חורף מאולתר. הרפיוג נמצא כרגע בעבודות הסבה ממוזאון לרפיוג מלא. צפוי להיפתח לציבור הרחב בשנה הבאה).
4) Courmayeur (לינה ב Maison Saint Jean במחיר 110 אירו לזוג B&B. מלון די סביר. רוב המלונות הטובים סגורים באוקטובר).
5) Refuge Helene (חדר חורף בסיסי ביותר. 10 מיטות קפיץ חד קומתיות ולא נוחות + שולחן אוכל. אין דמי שימוש).
6) Orsières (לינה ב Hôtel Terminus במחיר 200 אירו לזוג HB - ברוכים הבאים למחירים של שוויץ).
7) Col de la Forclaz (לינה במלון קול דה לה פורקלז במחיר 180 אירו לזוג HB).
הרעיון בהליכה של ה TMB בסוף אוקטובר היה לנסות ולהפסיק את ההפחדות שעושה זמי בפורום לכל מי שמתכוון ללכת את ה TMB אחרי אמצע ספטמבר. כבר שנתיים ויותר שאני טוען ומדווח מהשטח על כך שההתחממות הגלובלית הפכה את ספטמבר לחודש חם ואת אוקטובר לחודש מתאים לטיולים אלפיניים. סוף אוקטובר הוא אמנם תאריך מאוד גבולי ולא מומלץ, אך ההליכה עדיין אפשרית רוב הזמן. חודש נובמבר כבר נמצא לגמרי מחוץ לתחום. הגעתי לתחילת ההליכה בכושר טוב אחרי כמעט חודש של הליכה באלפים של איטליה וצרפת. הצטרף אלי אלי שהוא רץ מרתון וטריאתלוניסט מושבע הנמצא בכושר מעולה. המטרה שלנו היתה ללכת את המסלול בוריאנטים גבוהים ופחות מוכרים. המשימה הזאת לא הוכתרה בהצלחה, גם בגלל אילוצי שלג וגם בגלל חוסר מוטיבציה.
יום הליכה ראשון (לה-זוש => קונטמין)
ממלון רוקי פופ המומלץ בלה-זוש הלכנו 3 ק"מ על הכביש עד לתחילת העליה בתחנת הרכבל Bellevue. במהלך העונה הרכבל חוסך עליה של 700מ' שחציה על כביש. מחוץ לעונה אין ברירה וצריך לעלות ברגל. קושי נוסף שצריך להיות מודעים לו בהליכה מחוץ לעונה, זה שאין אפשרות לחצות על הגשר התלוי לפני תחילת העליה לקול דה טריקו, משום שמפרקים את שלבי העץ על מנת שלא יפגעו מהשלג. האמיצים יכולים לנסות ולחצות את הגשר על כבלי הפלדה, אך עם משקל על הגב זה לא מומלץ ועדיף לחצות ברגל את הנחל הקפוא. סך הכל, עד לעיירה קונטמין, זה יום הליכה די קשה עם הרבה עליות וירידות. יש לשים לב שהכפר מיאז נטוש בסוף אוקטובר ואין לאורך הקטע מים מברזים אלא רק מי נחלים. בקונטמין יש סופרמרקט וחניות שפתוחות כל השנה אז לא צריך לסחוב אוכל מלה-זוש.
יום הליכה שני (קונטמין => רפיוג בונהום)
התחזית ליום זה לא היתה טובה ושלג היה צפוי לרדת משעות הבוקר. יצאנו מקונטמין בגשם קל וכשצברנו מספיק גובה, ברפיוג לה-באלם, התחלנו ללכת בשלג. לקראת פאס בונהום, השלג התחזק וירד עלינו ערפל. בתנאים כאלה מאוד קשה ללכת משלוש סיבות. ראשית, השלג מצטבר במהירות על השביל ומכסה אותו. שנית, המשטח הלבן בערפל גורם לאובדן תחושת עומק, קשה מאוד לראות תלוליות או שקעים והכל נתפס כמשטח חלק. שלישית, הרוח עם השלג מכים בפנים ומקפיאים את הקרניות. חייבים למצמץ הרבה על מנת שהעיניים לא יקפאו. הליכה בסופת שלגים מפאס בונהום לרפיוג בונהום, היא סכנת נפשות שמומלץ להימנע ממנה. אנחנו הלכנו על פי הקלטת GPS טובה שהתאימה בדיוק לתוואי. בלי GPS אסור להתקדם במצבים כאלה כי זאת פשוט התאבדות. הדבר הנכון לעשות הוא לרדת חזרה בגובה על העקבות שהשארנו בזמן הטיפוס ולקוות שהסופה לא כיסתה אותם. עד שהגענו לרפיוג בונהום, כבר הצטבר על המסלול לפחות חצי מטר שלג וחששנו מאוד שהשלג ימשיך לרדת כל הלילה וימנע מאתנו לעזוב את הרפיוג למחרת. דיה צרה לשעתה. ברפיוג בונהום אין חדר חורף אלא פשוט משאירים את כל הרפיוג פתוח וסוגרים רק את המטבח הראשי ואת חדרי השירותים. ברפיוג יש חדר עצים להסקה עם תאורה והקמין פועל ללא דופי. מטבח קטן עם כיריים גז, מאפשר לבשל ארוחות חמות. ציוד מטבח לא חסר שם. סירים, מחבתות, שמן, אורז. יש הכל. לצורך מים הפשרנו מהשלג שנערם מחוץ לדלת. עבר עלינו לילה חמים ונעים כשבחוץ משתוללת הסופה.
יום הליכה שלישי (רפיוג בונהום => רפיוג קסרמטה)
ביום הזה היינו אמורים לטפס במסלול אתגרי לרפיוג רובר בלאן המבודד. התוכנית הזאת התפוגגה עם השלג וגם האלטרנטיבה של ירידה לרפיוג מוטט דרך קול דה פור הפכה בלתי אפשרית .האופציה הפתוחה היחידה היתה לרדת לשפייה, ללכת משם על הכביש לרפיוג מוטט ולטפס על דרך הגיפים הרחבה לפאס סיינה (Col de Seigne) בתקווה שהפס עביר. הירידה לשפייה בשלג היתה מאוד אתגרית בחלק הראשון עם הרבה מאוד שקיעות עד המותן והתקדמות איטית. הפעם לא היתה לנו הקלטת GPS של המסלול אבל התוואי על מפת ה GPS היה די מדוייק. לא פעם ולא פעמיים החמצנו את השביל בכמה מטרים, אבל הצלחנו תמיד לתקן את הטעות בחיתוכים מהירים. הבעיה בקטע הזה היתה המים שזורמים מתחת לשלג. המסלול לשפייה חוצה הרבה פלגים קטנים וברגע שמאבדים את השביל, אפילו במטר, שוקעים בשלג עמוק והנעליים מתחילות לספוג את המים שזורמים מתחת לשלג. השלג עצמו לא גורם להרטבה של פנים הנעל אבל הזרימה של הנחלים מתחת לשלג חודרת ללא רחמים. מזל שהשלג לא ירד באותה עוצמה וכמות כמו בסופה שחווינו אתמול מפאס בונהום. בשפייה השלג היה נמוך ועד לרפיוג מוטט הגענו במהירות. הטיפוס לפאס סיינה עבר בקלות רבה יחסית והשלג בשלב הזה כבר התחיל להפשיר עם התבהרות השמיים. גלישה קצרה מהפאס הביאה אותנו לרפיוג קסרמטה המחודש. במקום נעשו עבודות שיפוץ נרחבות והרפיוג היה פתוח. התכנית שלנו לישון באוהל על השלג הוחלפה בלינה נחמדה על רצפת עץ.
יום הליכה רביעי (רפיוג קסרמטה => העיר קורמיור)
קמנו לשמים כחולים ושמש מפנקת. השלג כבר הספיק להפוך לבוץ והתקדמנו במהירות בירידה לרפיוג אליזבטה. את הקטע מאליזבטה לקורמיור יצא לי ללכת פעמיים בתוך חודש. פעם ראשונה מקורמיור לאליזבטה בזמן הליכה על מסלול AV1 והפעם בכיוון ההפוך. זה ללא ספק אחד הקטעים היפים ביותר של ה TMB והוא גם קטע יחסית קל למי שהולך אותו נגד כיוון השעון. זאת תהיה טעות גורפת ללכת בעמק במקום במסלול הגבוה. צריך להיות מזג אוויר ממש גרוע על מנת שתהיה סיבה ללכת על הכביש בעמק עד לקורמיור.
יום הליכה חמישי (העיר קורמיור => רפיוג אלנה)
במזג אוויר מושלם, התחלנו בטיפוס הארוך מקורמיור עד לקול סאפין דרך רפיוג ברטון. כמו הקטע מרפיוג אליזבטה לקורמיור, גם קטע זה הוא לא פחות מנפלא, עם תצפיות נהדרות על המון בלאן והליכת רכס מרשימה. מקול סאפין עד לרפיוג בונטי הדרך קצת פחות מרשימה אך מבונטי לרפיוג אלנה, זו שוב הליכת נוף נהדרת. סך הכל מדובר ביום הליכה קשה עם הרבה עליות וירידות. חדר החורף ברפיוג אלנה הוא לא מפנק בלשון עדינה.
יום הליכה שישי (רפיוג אלנה => העיר אורסייר)
עוד בוקר נפלא. התכנית ביום הזה היתה להגיע לעיירה Chanton ולישון בשטח על מנת לטפס למחרת לרפיוג אורני המבודד (Cabane d'Orny). הבעיה היתה, שאחרי הלילה המזופת בחדר החורף של רפיוג אלנה, לא התחשק לנו עוד לילה בלי רחצה בשטח ולכן אחרי עצירה קצרה בעיירה לה-פולי, החלטנו לוותר על רפיוג אורני ולהמשיך ללינה מפנקת בעיר אורסייר (Orsières). זה היה אמנם יום די ארוך בק"מ, אך פרט לטיפוס הקצר בבוקר לפאס גרנד קול פרט, כל השאר ירידה נוחה.
יום הליכה שביעי (העיר אורסייר => מלון קול דה לה פורקלז)
מזג האוויר המושלם המשיך. פתחנו את היום בטיפוס נהדר לאגם שמפה ושוקו חם על גדות האגם. משם הליכה נוחה לתחילת הטיפוס לאלפ בובין (Alpage de Bovine). המסלול מטפס ברובו ביער אך בסופו של דבר ישנן תצפיות יפות מלמעלה על העיר מרטיני. ללא ספק זאת הליכה הרבה יותר נוחה מהטיפוס המפרך דרך פאס ארפט, אבל אחרי שהלכתי פעמים בעבר את ארפט, וכל פעם מכיוון אחר, אני חושב שמעבר הארפט יותר יפה ויותר נכון וצריך להיות התוואי המועדף למי שלא חושש מהאתגר הגופני. המלון בקול דה לה פורקלז עמוס מבקרים היות והוא על הכביש. אין לי מילים חמות על מקום זה, לא על השירות ולא האוכל. פעם קודמת ישנתי בדורמטורי והפעם בחדר זוגי.
יום הליכה שמיני ואחרון (מלון קול דה לה פורקלז => העיר שמוני)
אחרי ירידה קצרה מפורקלז לעמק, השביל מתפתל בעליה עד לפאס באלם. את המסלול הזה כבר עשיתי בעבר ואז ירדתי ברכבל מרפיוג קול דה באלם (Col de Balme), הידוע לשמצה, לעיירה לה-טור (Le Tour). הפעם בחרנו לרדת לעיירה לה-טור במסלול הרבה יותר מתגמל ואתגרי שעובר ברפיוג אלברט1 (Refuge Albert 1er). הליכה מרפיוג באלם עד לרפיוג אלברט 1 היא נהדרת ונוחה. הרפיוג עצמו מרשים מאוד וממוקם בצמוד לקרחון אימתני. הבעיה היחידה בקטע הזה היא שצריך לרדת מהרפיוג עד לעיירה בשביל תלול באופן יוצא דופן. זה לא שביל שרוצים לעשות במזג אוויר בעייתי. מדובר באחת הירידות הקשות של האלפים, אם כי זאת לא ירידה ארוכה. בערך 1200מ' ירידה בגובה על מרחק של פחות מ 4 ק"מ. מומלץ ביותר. הוריאנט הזה התגלה כאחד היפים ב TMB. מהעיירה לה-טור יש קו אוטובוס חינם לשמוני שפעיל גם באוקטובר.
סיכומו של דבר. טיול אלפיני באוקטובר הוא דבר אפשרי בוודאי בתחילת אוקטובר. גם אם יורד שלג, השלג הזה לא מצטבר ומעברי ההרים נשארים פתוחים בגבהים מתחת ל 2600מ'. אין לראות בכך המלצה לחסרי ניסיון לצאת למסלול בחודש אוקטובר, אך מי שמצוייד היטב לתנאי קור ומנוסה בהליכות שלג, לא צריך לחשוש יותר מדי שהמסלול יהיה בלתי עביר לחלוטין. הבעיות בהליכה באמצע סוף אוקטובר הן בעיקר בתחום הלינה והנוף. זאת תקופה ממש מתה בעיירות וכל הבקתות סגורות. לכן לינה צריכה להתבסס על חדרי חורף ועל היצע המלונות הקטן בעיירות. זה בהחלט מספיק אך דורש תכנון יותר מדוייק יחסית למרחב האפשרויות בעונה. מבחינת הטמפרטורות, אין בעיה והימים חמימים עדיין גם בגובה. ברור שבבקרים ובלילות קר מאוד, אבל בזמן ההליכה מספיקות תמיד שתי שכבות ולרוב שכבה אחת. הסכנה העיקרית בהליכה באוקטובר היא בזמן ירידת שלגים. אני לא ממליץ ללכת בשלג עמוק, למי שאין ניסיון בהליכת שלג + הקלטת GPS טובה של המסלול וביגוד מתאים. שימו לב שקרמפונים לא עוזרים בשלג טרי אלא רק בקרח ולכן אין שום צורך בקרמפונים בהליכה מושלגת של אוקטובר. אני חוזר ומדגיש - קרמפונים/מיקרוספייקס עוזרים להתמודדות רק עם משטחי קרח ולא עם שלג. לגבי הנוף, הצבע השולט הוא חום והתחושה היא של מדבר אלפיני. המסלול הרבה יותר יפה בתחילת העונה, בכלל בלי השוואה. אין כאן את השלכת היפה של ספרד והתכסית הצרובה לאורך זמן, לא עושה הרבה שמחה בלב. אז אם לסכם את הסיכום במשפט אחד - TMB באוקטובר אפשרי אך לא מומלץ.
חציית הנחל לפני קול דה טריקו. את שלבי העץ בגשר התלוי מפרקים באמצע אוקטובר.
הירידה לעמק מיאז מקול דה טריקו. ביוני-אוגוסט הצבעים לגמרי אחרים
רפיוג בונהום אחרי 24 שעות שלג.
a
Lago Chécroui - דרומית מערבית לרפיוג Maison Vieille
רפיוג Maison Vieille
תצפית מעל קול סאפין בדרך לרפיוג בונטי
רכס המונבלאן
בדרך לרפיוג אלנה
למי יש חשק לטפס 2000מ'?
שמפה.... מקום שתמיד כיף לחזור אליו
עצים בשלכת, קצת אחרי אלפ בובין
רפיוג Albert 1er והקרחון המרשים שלידו. דרך הרפתקנית לרדת לעיירה לה טור מקול דה באלם.
נערך ע"י משתמש יום שני 27 נובמבר 2017 09:25:49(UTC)
| סיבה: לא צויינה