
מידע כללי
הרי הטטרה (Tatry בסלובקית ובפולנית) הם רכס הררי אירופאי המהווה גבול טבעי בין פולין לסלובקיה, הרכס הוא חלק משרשרת הרי הקרפטים. לפחות לפי ויקיפדיה. שטח הרי הטטרה הוא כ-750 קמ"ר, מתוכם כ-600 קמ"ר בשטח סלובקיה. הפסגה הגבוהה ביותר ברכס, פסגת גרלחובסקי (Gerlachovský), מתנשאת לגובה 2,655 מטר מעל פני הים. ונמצאת בסלובקיה. פסגת ריסי (Rysy), הפסגה הגבוהה ביותר בתחומי פולין, נמצאת סמוך לגבול סלובקיה ומגיעה לרום של 2,499 מטר. החלק הפולני של הרי הטטרה, המהווים חלק מרכס הרי הקרפטים, נכללים בפארק הלאומי טטרה (Tatrzański Park Narodowy) שנמצא בדרום פולין, כמאה ק"מ דרומית לקראקוב. הפארק נחשב לאחד מהאזורים המטוילים ביותר בפולין ובשנים האחרונות מגיעים אליו קרוב ל-3 מיליון מבקרים בשנה. הפארק נחלק בין שני אזורים: הרי הטטרה הגבוהים (Tatry Wysokie) וטטרה מערב (Tatry Zachodnie) ולכל אחד יש אופי טופוגרפי ונופי קצת שונה. הרי הטטרה הגבוהים הם ההרים הצעירים יותר מבחינה גיאולוגית ולכן גם המשוננים, החשופים והתלולים יותר, ובטטרה מערב הנוף הוא קצת יותר מעוגל, עם יותר אזורי אחו. התיאור כאן מתמקד באזור הרי הטטרה הגבוהים.
מסלולי הליכה
נקודת הגישה המקובלת אל הפארק היא דרך העיירה זאקופנה (Zakopane) שאליה ניתן להגיע ברכב, באוטובוס או ברכבת. מתחנת האוטובוס המרכזית (שקרובה מאוד לתחנת הרכבת) אפשר לקחת מונית, אוטובוס או מונית שירות כדי להגיע אל הכניסות השונות של הפארק. מזאקופנה יוצא גם רכבל לפסגת קאספרובה ויירך (Kasprowy Wierch) ומשם יוצאים מספר שבילים. הרכבל פועל גם בקיץ והנסיעה לוקחת 20 דקות.
הפארק הלאומי טטרה פעיל משך כל השנה, והכניסה כרוכה בתשלום של 5 זלוטי לאדם בדוכנים קטנים המוצבים בשמונה כניסות לפארק. התשלום הוא עבור כניסה חד פעמית כך שמי שנשאר ללון בשטח הפארק, משלם רק 5 זלוטי.
נקודות פופלריות במיוחד:
- פסגת קאספרובה ויירך (1988 מ'), בזכות הרכבל, ושם יש גם מסעדה יחסית יקרה, קיוסק, שירותים ואפילו חנות מזכרות.
- פסגת גייבונט הגדול (Wielki Giewont, 1895 מ') בעיקר מפני שהאזור ככלל וההר הזה בפרט היו חביבים על האפיפיור ג'ון פול השני שעדיין נחשב אחת הדמויות החשובות ביותר עבור הפולנים. את הצלב הגדול שבראש הפסגה אפשר לזהות ממקומות רבים ברחבי הפארק, אבל הטיפוס אליו כרוך במאמץ נוסף באמצעות דרגיות ושרשראות המותקנים במקום. למרות זאת, זה טיפוס יחסית קצר ולא קשה באופן במיוחד, ובעיקר משתלם בזכות הנוף שנשקף מהפסגה. מצד שני, לא מומלץ לנסות את הטיפוס הזה במזג אוויר גשום או לאחר גשם כיוון שהסלעים חלקים מאוד.
- אגם מורסקי אוקו (Morski Oko) הפוטוגני הוא לא פחות מאתר עליה לרגל ובקיץ מאות אנשים צועדים בשביל האספלט שמוליך אליו, מרחק 9 ק"מ מהחניון הקרוב ביותר. לחופי האגם הקטן ישנה בקתה גדולה באותו השם ובה גם מסעדה.
- מסלול אורלה פרץ' (Orla Perć), או "נתיב הנשר", הוא מסלול קשה מאוד שמיועד למטפסי הרים מנוסים עם ציוד מתאים. השביל, שאורכו 4.5 קילומטרים, מסומן באדום והתנועה בו היא אך ורק ממערב למזרח, ממעבר ההרים זאברט (Zawrat) לפסגת קוז'ייגו ויירחו (Koziego Wierchu).

עונת הליכה
הפארק מרושת ב-275 ק"מ של שבילים מסומנים שמתוחזקים ברמה גבוהה ומאפשרים לא מעט גמישות בתכנון. ברבים ממפגשי השבילים ישנו שילוט מכוון עם תזמון שהוא לרוב מדויק מאוד. מפות סימון שבילים של הפארק בקני מידה שונים אפשר לקנות בחנויות מטיילים בזאקופנה, בקראקוב ובמקומות אחרים בפולין. אפשר למצוא מפות איכותיות ועדכניות לאותה שנה או לשנה קודמת, והמחיר נע בין 12 ל-30 זלוטי עבור מפה מנוילנת.
בפארק ישנן שמונה בקתות המיועדות למטיילים. רובן פועלות לכל אורך השנה, אבל העונה העיקרית היא במאי עד אוקטובר ובתקופה הזו מומלץ מאוד להזמין מקום לפחות חודשיים-שלושה מראש. יולי-אוגוסט הם החודשים העמוסים ביותר ובסופי שבוע בהחלט סביר שיהיו פקקי תנועה ארוכים אם בכביש אל החניון של אגם מורסקי אוקו ואם בעליה לפסגת גייבונט הגדול.
טיולים בחורף, כשהאזור מכוסה כולו שלג, מצריכים ציוד מיוחד וכישורים מתאימים (בעיקר ניווט משום שאין אפשרות לזהות את סימון השבילים). מקטעי שבילים מסוימים סגורים למטיילים בין דצמבר לאמצע מאי מטעמי שמירת טבע.
דרגת הקושי של השבילים
השבילים בהם הלכנו היו מתחוזקים ברמה גבוהה, משולטים ומסומנים.
עם זאת הפולנים אוהבים כנראה מדרגות ומי שיורד כמה שעות באלפי מדרגות אבן ירגיש זאת היטב בברכיים. מצד שני, ברובם המוחלט השבילים שבהם הלכנו לא היוו אתגר טכני מיוחד וברובם צועדים גם מטיילים מזדמנים בכל מיני רמות כושר וניסיון.
החריגים במידה מסויימת הם קטעים כמו העלייה לפסגת גייבונט הגדול שבה יש דרגיות ושרשראות בקטעים מסוימים והעלייה בשביל השחור מאגם Czarny Staw Gąsienicowy אל האוכף Karb.
זה כמובן לא אומר שאין קטעים ברמת קושי גבוהה יותר (למשל, העליה מהאגם הזה אל אוכף Zawrat או אל פסגת Kosielec).
מבחינת גבהים, כמובן במסלול הספציפי שלנו, ביום הראשון עלינו 1000 מ' וירדו כ 500. בשאר הימים עלינו וירדנו בערך 400-500 מ'.
ציוד למסלול
ע"פ רשימת הציוד של אמנון.
כמו כל מסלול הררי, משקל נמוך על הגב ישפיע מהותית על הבטיחות, ההנאה והמאמץ במסלול. אני יצאתי עם פחות מ 5 ק"ג על הגב (משהוא כמו 4.6 כולל 400 ג' תפילין
)
בבקתות ניתן לשכור מצעים בעלות זניחה (10 זלוטי לאדם) והדבר חוסך אפילו את הצורך בנשיאת ליינר לשינה. בנוסף, בבקתות ובמקומות נוספים אפשר גם לקנות אוכל ולמלא מים (לדוגמא: בתחנת הרכבל העליונה בפסגת Kasprowy Wierch ובמסעדה הקטנה שבאחו Polana Strążyska). למעשה, בבקתות מוגשות ארוחות מלאות ומגוונות, לרוב במחירים הוגנים, כך שמי שישנים בהן מסודרים גם עם ארוחת בוקר וגם עם ארוחת ערב (צריך רק לשים לב לשעות הפעילות של המטבחים. למשל, בבקתת Hala Kondratowa ארוחת הערב מוגשת עד השעה 19:30).
הגעה אל הפארק
בעיקרון, שדה התעופה הנוח ביותר נמצא בקראקוב, אבל טיסות זולות מישראל (של חברת Wizzair) נוחתות בקטוביץ (כדאי לשים לב שהטיסות מנתב"ג נוחתות שם אחרי חצות). משדה התעופה אפשר לקחת שאטל לתחנת האוטובוס המרכזית בקראקוב (עם Pyrzowice Ekspres או Matuszek, כשעה ארבעים נסיעה, 44 זלוטי לאדם), ומשם באוטובוס לזאקופנה (בעונת הקיץ אוטובוסים של חברות שונות יוצאים בערך כל עשרים דקות, 15 זלוטי לאדם, כשעתיים ורבע נסיעה).
הבקתות
רשימה של כל הבקתות ודרכי התקשרות אפשר למצוא כאן: http://tpn.pl/zwiedzaj/turystyka/schroniska-turystyczne

בכל הבקתות מקלחות (משותפות), שירותים, מסעדה, אווירה תרמילאית ונוף נהדר. בחלקן יש גם אינטרנט אלחוטי חינם ומייבש כביסה. למרבית הבקתות יש ותק של יותר מ-50 שנה, לפעמים גם יותר ממאה שנה, אבל כמו שאפשר להתרשם מאתרי האינטרנט שלהן הן בהחלט לא מיושנות.
במרבית המקרים אל מחיר הלינה המצוין מתווסף "מס אקלים" של כ-2 זלוטי לאדם ללילה. מצעים בתשלום נוסף. בד"כ כדאי להתקשר אל הבקתה כדי לעדכן במקרה שצפויים להגיע אחרי 16.00 כדי לוודא שאכן ההזמנה נשמרת.
שתי הבקתות שאנחנו התארחנו בהן:
בקתת הלה קונדרטובה היא הבקתה הקטנה ביותר בהרי הטטרה עם 20 מיטות - כולן במחיר 35 זלוטי לאדם ללילה.
מבחינת לינה, מי שלא הזמינו מקום בבקתות וסמכו על מזלם הטוב, שלא התעורר בזמן וגילו בקתות עמוסות לעייפה, יצטרכו להתארגן לשינה על הרצפה ולכן כדאי שיצטיידו מראש במזרון ובשק"ש קל. בבקתת "הלה קונדרטובה" כ 20 מטיילים ישנן על הרצפה ועוד כמה זוגות שישנו במיטה אחת. מקום קטן ואינטימי מול נוף יפה של רכס ההרים והמשך המסלול.
בקתת מורובאנייץ היא למעשה אכסניה גדולה עם 113 מיטות, ששוכנת במבנה אבן מרשים על צומת של לא מעט שבילים. המחירים בה נעים בין 40 זלוטי למיטה בחדר של 10 או 12 מיטות ועד 75 זלוטי למיטה בחדר זוגי. המחירים במסעדה יחסית גבוהים יותר מבבקתת הלה קונדרטובה אבל גם ההיצע גדול בהרבה.
בנוסף, בקתת חמשת האגמים, הגבוהה ביותר בפולין (1670 מטר), היא גם אחת הבקתות המבוקשות ביותר, והמחירים שם בהתאם - מ-45 זלוטי לאדם בחדר של עשר מיטות ועד 90 זלוטי לאדם בחדר זוגי (המחירים נמוכים יותר מחוץ לעונה). בסך הכול יש בבקתה 67 מיטות אבל אפשר להזמין מראש רק 50 מהן - כל היתר נשמרות למטיילים שמגיעים על בסיס כל הקודם זוכה. למי שמתכננים להגיע במהלך הקיץ ורוצים להיות בטוחים מומלץ להזמין מקום לפחות ארבעה חודשים מראש.
סיפור דרך
יום 1
אנחנו התחלנו את המסלול שלנו בכניסה לפארק שבעמק סטרוז'יסקה (Dolina Strążyska) - יש שם חניונים למגיעים ברכב (ותחנת אוטובוס למי שמגיע מהתחנה המרכזית) וגם כמה בתי קפה ודוכני מזכרות. השביל האדום מוביל משם אל אחו סטרוז'יסקה (Polana Strążyska) שבו מזנון ונקודת עצירה. שביל צהוב קצר מוביל משם אל מפל קטן. חזרנו אל האחו ומשם המשכנו עם השביל האדום מערבה ועד שהוא מסתיים במפגש עם שביל כחול למרגלות פסגת גייבונט הגדול (אורך כל השביל האדום 5.5 ק"מ). מהרחבה שבנקודה הזו אפשר לטפס אל הפסגה שעליה הצלב ולחזור
. מכאן המשכנו עם השביל הכחול עד לבקתת הלה קונדרטובה (סה"כ 2.5 ק"מ).
יום 2
מהבקתה פתחנו את הבוקר בעלייה יחסית מתונה אבל ארוכה עם השביל הירוק עד לאוכף שלמרגלות כיפת קונדרצקה (Przełęcz pod Kopą Kondracką) (אורך השביל 2.20 ק"מ). משם פנינו מזרחה עם השביל האדום שהולך לאורך קו הרכס שהוא גם קו הגבול בין פולין וסלובקיה. אחרי עצירה לארוחת צהריים בפסגת קאספרובה ויירך (Kasprowy Wierch), שבה נמצאת תחנת הרכבל העליונה עם קיוסק, חנות מזכרות ומסעדה, פנינו אל השביל הצהוב שיורד מהרכס. זו ירידה מתונה וארוכה שכולה מדרגות שמסתיימת בבקתת מורובאנייץ.
יום 3
מהבקתה חזרנו מרחק קצרצר עם השביל הצהוב ופנינו אל השביל הכחול שמוביל אל האגם היפהפה Czarny Staw Gąsienicowy. מספר מטיילים סיפרו שאי אפשר להמשיך עם השביל הכחול עד אוכף זאברט שבראש הרכס משום שחלק ניכר ממנו מכוסה שכבה של קרח ולכן החלטנו פשוט להמשיך עוד קצת עם השביל הכחול לאורך שפת האגם עד המפגש עם השביל הצהוב ואז לחזור. משם פנינו אל השביל השחור שהוא טיפוס תלול וקצת טכני עד לפסגת קארב (Karb). מי שמעוניינים באתגר נוסף יכולים להמשיך עם השביל השחור עד לפסגת קושצ'יילץ שמתנשאת גבוה מעל האגם (גובה 2155 מ'). אנחנו החלטנו לוותר וירדנו עם השביל הכחול ואז פנינו צפונה על השביל השחור שלקחו אותנו דרך סדרה של פלגי מים ואגמונים קטנים. השביל הזה מתחבר אל השביל הצהוב ושוב מצאנו את עצמנו יורדים באינסוף מדרגות עד לבקתת מורובאנייץ.
אבל ישנם מספר שבילים שיוצאים מהבקתה כך שאפשר לעשות מסלולים שונים ממנה.
יום 4
ביום האחרון יצאנו מהבקתה ולקחנו את השביל הכחול בכיוון זאקופנה. באוכף שבין הכיפות (Przełęcz między Kopami) אפשר להמשיך עם אותו השביל לאורך קו הרכס. אנחנו, לעומת זאת, בחרנו את השביל הצהוב המקביל שיורד והולך לאורך העמק. בשני המקרים מסתיים המסלול בקומפלקס התיירותי קוז'ניצה (Kuźnice), לא רחוק מתחנת הרכבל התחתונה בזאקופנה.
עלויות
א. בוקר רגילה: בערך 20 זלוטי
לינה: זולה: 25 זלוטי
לינה בחדר עם מס' מיטות 40 זלוטי
לינה בחדר זוגי: 75 זלוטי
ממוצע עלויות שלנו ליום (כולל לינה ואוכל) בערך 100 זלוטי לאדם.
יש לציין כי לנו בחדרים הקטנים ביותר (מבחינת מס' הלנים) שמצאנו ואכלנו כמו שצריך (ללא בשר).
קישורים נוספים
מספר מצלמות אינטרנט בפארק: http://kamery.topr.pl/
הפארק הלאומי הרי הטטרה: http://tpn.pl/
יחידת חילוץ והצלה בפארק הלאומי טטרה: http://topr.pl/
מפת סימון שבילים (לא רק בפולין), עם אורך שבילים ופרופילי גובה: http://hiking.waymarkedtrails.org
טלפונים לשעת חירום
מספר חירום כללי (בכל אירופה): 112
משטרה: 997
מכבי אש: 998
אמבולנס: 999
יחידת חילוץ והצלה בפארק הלאומי טטרה: 601-100-300
שיחון פולנית למטייל
בתחילת הדברים נציין כי חלק גדול מהתושבים, המטיילים ואף נותני השירותים אינם דוברי אנגלית. ייתרה מכך, המסלול מאוד פופלארי בקרב הפולנים, נתקלנו יחסית במעט מטיילים זרים מה שזה אומר שרוב הדברים מתנהלים בפולנית, התפריט כתוב בפולנית (בלי אנגלית ליד
), גם זאת שמקבלת את ההזמנה מדברת פולנית וכנראה גם לא ממש תתאמץ להבין מה אתם רוצים. (ועכשיו לכו תזמינו מנה צמחונית
)
היות ושותפי יודע פולנית, כמעט ולא נתקלנו בקשיים מיוחדים, אך פער השפה להבנתנו, הוא אתגר לא פשוט בכלל.
מיני שיחון עברי-פולני
שלום / בוקר טוב: דז'ין דוברה Dzien dobry
תודה: דז'נקויה Dziękuję
סליחה / תסלח/י לי: פז'פראשם Przepraszam
כן: טאק Tak
לא: נייה Nie
בקתה: סחרוניסקו Schronisko
שביל: שלאק Szlak
מים: וודה Woda
ארוחת בוקר: שניאדניה śniadanie
מצעים: פושצ'ייל Pościel
כמה עולה: אילה קושטויה Ile kosztuje
איפה זה / יש: גדז'ה יסט Gdzie jest
את מדברת אנגלית?: מובי פן פו אנגיילסקו? mówi pan po angielsku
אתה מדבר אנגלית?: מובי פאני פו אנגיילסקו? mówi pani po angielsku
מפות מסלול להורדה
TatryMap1.jpg (1,232kb) downloaded 151 time(s).
TatryMap2.jpg (1,540kb) downloaded 148 time(s).
נערך ע"י מנהל יום שני 12 ספטמבר 2016 00:43:12(UTC)
| סיבה: לא צויינה